Att ympa honung

Honung / Hannas honung, biodling, honung / Permalink / 0
Hej!
 
I veckan har jag ympat honungen jag slungade förra veckan. Jag använde mig av detta ymprecept som fungerade jättebra för mig: 
 
1. Mät upp 3% av den slungade honungen i ett kärl med lock. (Ex. 50 kg, 0,03 x 50 = 1,5 kg)
2. Tillsätt kristalliserad honung motsvarande 10% av den uppmätta honungen i punkt 1. Blanda och förvara ympen i kylskåp.
3. Blanda ympen 2 gånger per dag ordentligt, men den får inte bli varm. 
 4. Blanda 2 gånger per dag tills ympen är fast när den kommer direkt från kylen men krämig när man blandar den. (Tar ca 2-3 dagar).
5. Blanda ympen med den slungade honungen. Blanda väl tills honungen fått en jämn färg. 
6. Häll upp honungen på burkar. Låt de stå 1 dag i rumstemperatur och förvara de sedan mörkt och svalt.
 
 
Jag är så nöjd med årets honung! Det blev bara 12,5 kg, men den är så god och krämig. 
 
 
Ovan ser ni de olika etiketterna jag använde på årets burkar. Etiketterna köpte jag på Joel Svenssons vaxfabrik i Munka-Ljungby. 
 
Hoppas ni har haft en bra vecka!
Till top